I fall in love with Heyer

Saya dah lama tidak meneruskan tabiat membaca buku sejak kerja. Tak tahu la. Macam busy jer kononnya. Sebab mungkin kena baca banyak sangat jurnal. So malas dah nak baca buku-buku fiction atau novel. Tapi kalau sekali saya baca, macam orang makan buku lagaknya.

Saya suka baca buku english. Dari kecil. Type atau genre yang saya suka ialah detective atau mystery. Saya kurang sikit baca buku cintan-cintun. Sama jugak kalau tengok wayang. Saya suka yang action. Spy-spy. Mystery-mystery. Bak kata adik, yang kena berfikir.

Dulu kecik-kecik masa sekolah rendah saya suka baca Nancy Drew. Ada satu set lengkap. Itu kalau yang english. Kalau yang melayu Siri Salma. Ada satu set jugak. Punya la banyak. Puas cari satu-satu nombor buku. Sebab tak semua kedai ada satu set. 

Lepas tu masa teenager (kononnya) saya suka baca buku Enid Blyton. Saya ingat lagi Ibu paksa baca kuat-kuat. Walaupun tak ada satu set, tapi ada la beberapa koleksi. Masa belajar kat university dah slow motion sikit. Mungkin sebab kena baca jurnal. Tapi saya baca juga buku Harry Potter. Full set. Jangan jeles. Siap beratur depan Boaders nak beli masa buku baru kuar. Sidney Sheldon. Twilight yang paling recent (tak la recent sangat. 3 tahun sudah) saya baca. The whole 4 books. Sejak tu tak baca dah buku-buku. Sebab dah start kerja. Cannot find time tu read pun (alasan)

But recently (maybe around last month) saya start find buku-buku yang saya minat. Saya ni picky sikit. Sebabnya saya baca buku ikut author. Kalau author tu saya suka, tak kisah cerita apa pun jalan. And saya suka kumpul buku-buku dari author tu. Kalau boleh nak satu set! Saya suka penulisan yang classic, sopan, simple, terang and jelas. And saya prefer British Author compare to US Author. Saya tak suka yang moden-moden. Sebab tu tak suka Kinsella. 

So saya start jejak kan kaki kat BOOKXCESS Amcorp Mall around last month to find books yang mungkin boleh menambat hati saya. Tak jumpa pun. Siapa ulat buku english korang patut jejak BOOKXCESS. Sebab macam syurga buku okeh...Buku dia semua murah-murah. Buku yang kat MPH atau POPULAR RM89.90, kat BOOKXCESS hanya RM19.90! 

So saya ternampak kedai jual buku-buku lama dekat depan escalator dekat dengan BOOKXCESS. Saya try masuk. And found satu buku yang menarik perhatian. Saya try beli satu. Murah jer RM5/-. Yer la buku-buku terpakai kan...And terus fall in-love with it. 


Hari Ahad menjejakkan kaki ke tempat itu. Saya siap cakap dengan orang itu yang saya nak cari buku author ni. Orang tu terpaksa la layan saya. Jumpa 4 buku. Kalau ikutkan nak semua yang listed. Tapi tak ada. Ada 4 buku jer..So saya beli. InshaAllah boleh cover bulan ni...

Siapa-siapa yang tahu kat mane ada jual buku ni boleh inform saya. Saya nak kumpul 12 buku semuanya.

XoXo:Firuz

No comments:

Post a Comment