Resepi: Ikan Bakar Ala Firuz

Saya tengah mencuba-cuba menjadi seorang isteri. Seorang isteri mesti MEMASAK. So try la masak sarapan and balik kerja pun memasak. 

Dapat satu resepi yang on the go lagi.

Ikan cencaru bakar. Tak la resepi sangat. Senang je. Ikan cencaru yang dah disiang, diletak dalam kuali. Tak kisah la kuali lengkung ke flat ke. Campur air dengan asam jawa, tapis dan campurkan sedikit garam. Tuang air ke dalam kuali. Dan panaskan bersama ikan. Kalau air dah kering tambah air. Sampai ikan masak. Terbalik kan ikan. Bila dah masak panaskan sampai ikan terbakar sikit.

Untuk kuah dia, saya hiris bawang besar,cili padi, dan perahkan limau kasturi, dan campurkan dengan kicap manis masin.

Tak lama nak masak ni. Sekejap je..So sesuai untuk isteri yang bekerja...

XoXo:Firuz

No comments:

Post a Comment